jesper

4 månaders äventyr i SydAmerika

jesper
Jesper & Mikaela är på 4-månaders lång resa i Sydamerika. Resan börjar i Brasilien och slutar  i Buenos Aires, Argentina

Text & Foto: Jesper Edsjö & Mikaela Merelaid

”Att sitta på stranden tillsammans med sin kärlek i solnedgången och titta ut över  vågorna och den vackra stranden är en stark upplevelse, ett minne för livet.
Så packa väskan, luta er tillbaka och dröm er bort, en upplevelse i paradiset är inte längre bort än en flygplansresa”

Det är vanligt med kyssar på varje kind när man träffas och tar farväl i Brasilien– även om man ses bara  några minuter. Här är  det är mer regel än undantag att man kommer för sent till ett möte. En halv eller hel timmes försening är normalt, anpassar du dig till detta, så besparar du dig mycket irritation. Brasilianarna är mycket gästfria och bjuder gärna på sig själva.

De är ett stolt folk, så var inte nedlåtande, utan var  en trevlig och artig ”kompis”.

Canoa Quebrada

Canoa Quebrada betyder trasig kanot på portugisiska, känd som  östkustens pärla i Brasilien och  är en internationell turist badort ca 16 mil från Fortaleza, Det är en liten fiskeby belägen  bland sanddyner och klippor,  den har vacker  utsikt och är populär bland turister.

På huvudgatan i Canoa hittar ni de flesta boende, restauranger och butiker,  gatan kallas Broadway.

ridtur
Här finns massor av utomhusaktiviteter såsom utflykter med Jeep  i sanddynerna , ridning, segling i en ”Jangada” båt, mountainbike, sandboarding , kitesurfing och vindsurfing

pipa beach

Pipa Beach

85 km söder om ligger strandorten Pipa  som är en mycket pitoresk strandby och  omges av stränder och sandstensklippor med hisnande utsikter.

Pipa, ett brasilianskt naturparadis omgivet av milslånga stränder, laguner, sanddyner, naturliga pooler och grön tropisk vegetation.
På portugisiska heter orten ”Praia da Pipa”  och den  lockar besökare från hela världen för den otroligt vackra naturen och erbjuder en  avslappnad och tropisk brasiliansk livsstil.

Utöver att vara känt för att ha några av de vackraste stränderna i Brasilien, finns här även ett brett utbud av aktiviteter och allt ifrån båtturer, simma med delfiner, fotvandring, surfning och beachbuggy-turer

Byn är även ett mecka för matälskare och är känd för att ha en högklassig och varierande mat

Brasilien har stränder i världsklass
I Pipa i norra Brasilien finns en strand där du kan simma med vilda delfiner.
I Pipa i norra Brasilien finns en strand där du kan simma med vilda delfiner.

Vi paddlar ut i vattnet  en liten bit. Helt plötsligt rör sig något vid sidan av oss , en ryggfena !  Det är en Delfin!

Den vill leka, hoppar upp framför oss  och försvinner  ner under vattnet igen. Snart får vi sällskap av flera delfiner. De leker runt oss,  de känns vänliga och de håller  sig på bekvämt avstånd.  Den magiska synen av delfiner gör så att nästan luften går ur oss.

På vägen tillbaka sitter Mikaela och bara ler, det största leendet hon någons haft.

Rio

copacabana
copacabana

Brasiliens mest kända stränder  är förstås Rio de Janeiros strand Copcabana och Ipanema. De är fascinerande att besöka för att sola och bada men även för att förundras över den mix av människor som solar och badar på dem.
Slå er ned på stranden  eller ett strandcafé och ni har underhållning för flera dagar.

Copacabanas strand har kritvit sand och kantas av palmträd, det är en mötesplats för unga och gamla. Här kan man välja om man bara vill sola och bada eller ge sig in i bollsporterna som pågår längs hela stranden.

Temperaturen är hög under december till mars. De små barerna vid stranden säljer Cocosnöt med sugrör eller vitamina som är en dryck gjord på färska frukter.

Staden omges av berg och höga branta toppar. Här råder tropiskt klimat. Rio är en stad som under dagtid sjuder av liv, och erbjuder allt från shopping, sevärdheter, ett myller av restauranger och den milslånga stranden Copacabana är Världskänd. Rio var fram till 1960 huvudstad och namnet betyder på portugisiska ”januarifloden”.

Landets mest kända mat är Feijoada, och enligt befolkningen så är innevånarna i Rio specialister på att tillaga denna underliga rätt. Den består av svarta bönor och är en stadig rätt på det brasilianska matbordet. Den mest besökta turistattraktionen är Corcovada, berget är 709m högt och den sista biten upp transporteras man med tåg.

 

sockertoppen

Sockertoppen kallas ett berg i Rio de Janeiro, Brasilien, som har formen av en sockertopp, utsikten över Rio är magnifik. . Sockertoppen kan lättast nås med linbana, som är uppdelad i två etapper.

Besök sockertoppen när  vädret är klart och gärna vid solnedgång eller uppgång då ljuset är magiskt. Glöm inte att  ta med en kamera för att fånga bilder av vackra Rio från nästan 400 meter över havet, och rakt nedanför  ligger Copacabana-stranden och tittar du västerut så ser du  Rios kristusstaty – ett av världens sju nya underverk.

favela

Brasiliens kåkstäder  förknippas oftast med våld och kriminalitet

Favela eller favelas är de kåkstäder som omger de flesta större städerna i Brasilien

På sluttningarna runt de rika bostadsområdena Ipanema och Copacabana, ligger tusentals kåkstadshus. De kallas Cariocas och här bor Rios allra fattigaste invånare

Rocinha söder om Rio de Janeiro anses ha minst 100 000 invånare och är den största favelan i Latinamerika.

cykeltur

Fakta:

Styrelseskick: Demokrati med stark president

Befolkning: ca 200 mijoner invånare

Areal: 8 511 965 km2

Huvudstad: Brasilia (cirka 1milj invånare)

Religion: Romersk-katolsk (ca 90%)

Nationaldag: 7 September

Stora städer: Rio de Janeiro (12 milj), Sao Paulo (16 milj), Recife (3,5 milj),
Belo Horizonte (2,5 milj), Salvador (2,0 milj), Fortaleza (2,0 milj)

Brasilien är det femte största landet i världen. Landet utgör runt hälften av den sydamerikanska kontinentens yta, och c:a 50 procent av kontinentens invånare bor i Brasilien.

brasilien copy

Vaccinering:
Vaccinering rekommenderas. Ta kontakt med vårdcentral eller läkare.

Valuta:
Real (1 real är 100 centavos)