miguel.w

Jamaica – No Problem

IMG_6597

Landet måste  upplevas i dessa dramatiska färger, Jamaica är fantastiskt

 Lämna snö och kyla bakom dig, packa din bikini eller dina golfklubbor, och ta plats under en palm för en tupplur eller sola på den vita stranden och se den enormt vackra solnedgången i takt till reaggemusik.

riu5

Foto : ©Jeanette Edsjö

IMG_7067

Jamaica är så mycket mer än socker-vita sandstränder, lyxiga  all inclusive resorts och det varma turkosa vattnet.

IMG_5856
För att vara en sådan liten ö, har Jamaica lämnat ett outplånligt märke.
Varje år reser miljontals resenärer från hela världen till Jamaica och den rankas på toppen av mångas bucketlist.

IMG_7101

Oavsett om du är på jakt efter en avkopplande strand , honeymoon  eller söker äventyr så kommer  Jamaica kunna uppfylla dina drömmar. och du kommer få en ” irie”  upplevelse.
”Irie” betyder utmärkt  på Jamaica.


IMG_7075

MONTEGO BAY
Montego Bay är Jamaicas näst största stad. Det är huvudstad i St James. Befolkningen är över 70.000.

IMG_5851 IMG_5892
Ordet ”Montego” kommer från det spanska ”Manteca”, det vill säga mark.
Montego Bay har varit en turistort sedan sekelskiftet.  Montego Bay har det största antalet hotellrum i Jamaica, samt fem mästerskapsbanor, många tennisbanor, många sevärdheter, restauranger och nöjesställen.

IMG_7151

Det har en internationell flygplats, uppkallad efter förre premiärministern Sir Donald Sangster (Sangster International Airport)

IMG_8154

NEGRIL

Negril är  orten på den  västra spetsen av ön och sträcker sig från half moon bay i Hannover till Negril-fyren i Westmoreland, som innesluter sju miles av vita sandstranden en av de bästa i världen.

IMG_7066

I Negril  är ingen byggnad  högre än den högsta palmen enligt lag.

IMG_6726

Calico Jack, en ökänd pirat i Jamaicas historia, fångades på denna vackra strand. Vid rättegången, upptäcktes det att två av hans besättning var kvinnor.

IMG_6778

Bobby Cay, ön vid den norra änden av stranden användes för att  filma  Walt Disneys ”Tjugo världsomsegling under havet”.

IMG_6062

Ät lokalt

Det finns mer att äta än jerk chicken, även om kanadensarna är helt nöjda med just den menyn.  Jerk chicken finns att köpa överallt och genomsyrar hela matkulturen.
I själva verket har Jamaica ett smakfullt  kök, det är en blandning av influenser från Spanien, Storbritannien, Indien, Kina, Afrika och dess ursprungsbefolkning.

IMG_8177

Efter en måltid med Jerk Chicken – oavsett om det är jerk korv, räkor, get eller kyckling så finns det finns bara ett sätt att skölja  ner din smak och i Jamaica så är valet självklart rom.

IMG_7098
Appleton Estate är en ikon i Rom världen. Ta en rundtur i destilleriet strax söder om Montego

Respekt.
Respekt.

IMG_7887YA Man ( jo mon)
En av Jamaicas mest värdefulla ägodelar är dess varma och välkomnande människor. De använder Ya man till allt man kan säga Ja till. Det blir ett talesätt även för oss turister, så man svarar automatisk Ya man  på frågor som kan besvaras med ett Ja. Man känner en sorts gemenskap direkt med Jamaicanerna , de är extremt vänliga och hjälpsamma.

IMG_7028
Det är NO problem- You are in Jamaica !

riu3Denna fascinerande ö har fortfarande kvar en stark afrikansk identitet, mer än någon annan karibisk ön, och har en  färgstark kultur.
Från de vanliga stränderna  till mer dolda platser fyllda med fantastisk mat och  reggae låtar  har jag  upptäckt Jamaicas bästa stränder.

IMG_6566

Doctors Cave , Montego Bay
Detta är en av  Jamaicas mest populära strandhåll, mycket populär även  tack vare sitt förbud mot radio, fotbollar och försäljare.

IMG_6595

Här kan det bli trångt under högsäsong.

IMG_6626
Man får betala för solstolar, parasoller och man kan även hyra snorkelutrustning. Härfrån kan man boka olika aktiviteter såsom snorkelturer, katamaran till Negril, glasbottnade båtturer, segling, kajakpaddling och vattenskidåkning.

IMG_6703

IMG_6917

Seven Mile Beach
Om du är redo att få din ”Ya Man – NO problem style ” medan du njuter av solen, åk direkt till Seven Mile Beach i Negril.

IMG_6956 IMG_6930

Jamaicas mötesplats för solbad och partysugna.

IMG_7036

IMG_7018
IMG_6956IMG_6930IMG_6919IMG_6900IMG_6856IMG_6778

Namnet ljuger  inte, det  är Seven Mile Beach en 7-miles sträcka av vacker sandstrand,  den tar aldrig slut.

IMG_6900

IMG_7004
Här är det trång bland medvetna solbadare, lokalbefolkningen, familjer och även några nudister. Här flödar både reggaemusiken och marijuanan  fritt bland turister och lokalbefolkningen.

IMG_8241

Festen på stranden  fortsätter långt in på natten, med levande reggaemusik där många  dansar i sanden.

IMG_6667

Boston Bay Beach

Här är vattnet så klart blått så det nästan är som på bild. Här är surfarnas paradis och Jamaicas bästa Jerk chicken

Sanden är silkeslen vit, vattnet är verkligen perfekt för ett dopp eller surfa.
Se till att komma hungrig för  Boston Bay är trots allt födelseplatsen för jerk mat i Jamaica.

RIU Montego Bay , Jerk Chicken

riu6All-Inclusive Resorts.

Med fantastiska vyer vid hotellområde så är det lätt att  hitta en vacker plats att bo i Jamaica, det är inte ens en utmaning.  Och för den  kräsna resenären med en smak för lyx och en önskan om trevlig atmosfär finns det ett bra  val – All inclusive.

IMG_6593

All mat, dryck och underhållning är tillgängligt för ett fast pris, på vissa hotell ingår även vattensporter

 miguel.w

Dolphine Cove Negril

Här kan man krama, dansa och pussa delfiner. de är oerhört  parkens välutbildade och lydiga delfiner. Om du  är riktigt äventyrlig, kan du  även få en tur på ryggen på delfinen genom att hålla i fenorna.  Bokar du ett större paket får simma med två delfiner.

Här finns även en kamel som heter Roaster.
En tur på kamelryggen kostar 10usd per styck.

IMG_7902

Katamaran till Negril, seven miles beach

IMG_6594
Snorkelturer

IMG_6627

 

HANDLA och ta en bit Jamaica med dig hem

Det är sant vad de säger, Jamaica har verkligen sin egen stil.  Du hittar bra shopping i  gallerior, i butiker och även gatustånd .

IMG_8187

Handla med sig av kulturen och när vardagen kommer så kan du drömma dig tillbaka. Här prutas det vilt och har du amerikanska dollar så är de villiga att gå ner kraftigt i pris. De är trevliga förhandlare och de tjatar inte vidare om du tackar ner, de säger tack det är ok,

IMG_8172

Respekt är vad det handlar om. det ordet, Respekt används ofta på Jamaica, och det är inte bara ett ord.  Du möts av det.
Lokalbefokningen själva säger att de fostras till att inte se kön, ras, status, ålder eller hudfärg. Vi är alla lika, vi är människor, det är
Respekt som gäller!

IMG_8188

De påstår själva att det är säkert för mig som ensam kvinna. En Jamaicansk man skadar inte en kvinna, de försöker sälja marijuana eller få till en dejt, värre än så blir det inte. De är enträgna och ger sig inte direkt , men man möts av Respekt !

Finns inget annat land i världen som kan jämföras med deras vänlighet och gästvänlighet. det är inte bara en resa, det är en resa som fyller både hjärta och själ

IMG_8119

Avresa eller ankomst med stil

Oavsett vilket flygbolag eller klass ni flugit, så kan ni starta och avsluta er  jamaicanska semester i stil med VIP Club Mobay
Personalen välkomnar dig vid din port, där du sedan påskyndas genom tullen och passkontroll.  Loungen är sval och stilfull. Familjer med barn har en egen lounge.

IMG_7597 IMG_7608

Det är all inclusive i priset så här serveras både mat och dryck.
Det är det perfekta alternativet för familjer med små barn, pensionärer som behöver hjälp, ensamkommande barn, bröllopsfester eller någon som vill spara tid, särskilt under resor högsäsong.

IMG_4107

Åka hem

Den svåraste delen av en resa till Jamaica är att säga farväl till denna fantastiska ö som lämnar spår i både hjärta och själ.

Växla inte till Jamaicanska dollar och växla inte på Jamaicas flygplats när du landar. Kursen är extremt dålig där.

Valutan som står högst och bäst är USD.  Alla deras prislappar är märkta med USD

IMG_8169

Charter resa med fritidsresor.

Till Jamaica behöver man inte åka charter. Allt är organiserat för turister  och alla pratar flytande engelska.

Oengagerade guider och resmålet stämmer inte med beskrivning. ”Fina sandstränder”  i Montego Bay existerar inte. Just nu gräver Sandals för villor som ska byggas i vattnet vilket innebär att vattnet är lortigt och man ser inte ens sina egna hand.

IMG_6243

Hotellet RIU Montego Bay känns  gammalt och slitet, men hotellpersonalen är extremt gästvänliga och räddar upp betyget på hotellet.

Maten var riktigt bra, med ett mycket stort utbud av olika maträtter. Här fanns mat för alla smaker. Vinet gick inte att dricka utan här fick man hålla sig till rom eller vodka.

IMG_6178

Vi rekommenderar inte hotellen som är belägna i närheten av Sandals ö, stränderna är inte bra just nu.  Researrangörer borde upplysa resenärer om detta då det var en stor allmän besvikelse från boende på hotellen.

På flygresan ner hade jag bokat allt som går att förbeställa . Och det fungerade perfekt.  Fest maten smakade gott och såg även trevligt ut för ögat.

Paketet med champagne och choklad var mycket bra. Flaskan är full storlek och glasen får man ta med sig hem som ett trevligt minne

Flygplanet, den nya  Boeing Dreamliner var en ny upplevelse. Det är tystare och bättre luft än övriga flygplan.  Flygplanet känns modernare och även fönstren har utrustats med touch knappar för solskydd

IMG_5922

Vid hemresan var planet försenat från Sverige då det saknades besättning.
Kanske var detta orsaken till att man kunde känna personalens irritation och den höga stressnivån. Ett påklistrat leende som känns mer än falskt lurar inte ens den orutinerade resenären.  Men jag som flugit mer än jag kan räkna såg det innan de ens klistrade på det.

IMG_6639

Men jag säger som Jamaicanerna – No Problem!

Ett stort tack till personalen på RIU Montego Bay, ni kan service på mycket hög nivå.


IMG_5979”Jamaica, en önation i Stora Antillerna i västra Karibien, är till ytan ungefär lika stort som Skåne och beräknas ha cirka 2,8 miljoner invånare”

Ricks Café

IMG_7135

IMG_7122 IMG_7154IMG_7147 IMG_7116

My lovely little friends from Canada.

IMG_8029 IMG_8045 IMG_8086IMG_7675IMG_7808IMG_8015