Paris

Paris1. Notre-Dame
Otroligt vacker katedral som skapades mellan 1163–1334 där formspråket är kraftfull gotik. Byggnaden räknas till epokens höjdpunkter. Besök gärna Notre Dame är kvällen när den är fasadbelyst så spiror och ornament känns extra pampiga.

2. Palais Garnier

Operan skapades 1862 av Charles Garnier. Pompös och kolossal med Apollo och nymfer på taket.

3.Triumphbågen
Triumfbågen som är hela 50 meter hög och 45 meter bred. 1809 års segermonument uppfört på order av Napoleon och vid första världskrigets slut skapades också den okända soldatens grav vid foten av bågen. Kliv upp på Triumfbågens plattform och du får bästa överblicken över Haussmanns tolv boulevarder

4.Sacré-Cour
Uppförd 1876 på en av stans högsta kullar. Vacker och med en utsikt som sägs sträcka sig upp till 5 mil.

5. Le Pantheon
Kupoltäckt och pelarförsedd dom, byggd av Louis XV i tacksamhet över mirakulöst tillfrisknande. Kryptan rymmer några av stans berömdheter: Voltaire, Rosseau, Victor Hugo, Zola, Alexander Dumas och Pierre och Marie Curie.

6. Les Invalides
Namnet till trots, en mycket praktfull byggnad som rymmer Napoleons grav, armémuseum och det krigssjukhus som på 1670-talet skapades av Louis XIV.

7. Eiffeltornet
Ett av världens mest kända byggnadsverk signerad Gustaf Eiffel. 324 meter högt och numera försedd med 20.000 lampor som får tornet att gnistra i natten. Besöks varje år av 6 miljoner besökare som antingen väljer hissen eller de 1.665 trappstegen för att ta sig till den översta av tre utsiktsplattformarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *